Zioła w kuchni

Zioła w kuchni – jak oświetlić domową plantację?

Uprawa własnych ziół to doskonały pomysł dla każdego, kto ceni naturalne i ekologiczne dodatki do potraw. Jednocześnie zielony parapet będzie efektowną ozdobą kuchni, a doglądanie rosnących roślin zredukuje stres i pozwoli rozwinąć nową pasję. Od czego zacząć własną hodowlę i jak dbać o domową plantację?

Smaku świeżych ziół nie sposób porównać do ich suszonych zamienników kupowanych w torebkach. Bazylia, tymianek czy oregano z powodzeniem możemy uprawiać na kuchennym parapecie i codziennie doprawiać nimi gotowane potrawy. To nie tylko kwestia poprawy smaku, ale i oszczędności. Nie można zapomnieć o zdrowotnej kwestii, bo domowa plantacja to przede wszystkim sprawdzona jakość – zioła są niepryskane, organiczne i bez dodatku ulepszaczy. Uprawa ziół jest łatwa, dlatego nie powinna sprawić kłopotu. Możemy zaangażować w hodowle dzieci, które będą mogły doglądać rosnących roślin, a tym samym uczyć się odpowiedzialności, smaków i rodzajów ziół.

Jakie zioła uprawiać na początek?

Kiedy zaczynamy swoja przygodę z ziołami warto wybrać kilka rodzajów, które będą miały zastosowanie w naszej kuchni. Najpopularniejsze będą bazylia, oregano, mięta, melisa czy natka pietruszki. Każde z nich ma swój niepowtarzalny zapach, więc zdecydujmy się na 3-4 rodzaje w jednym czasie. Na początek możemy spróbować uprawiać zioła z sadzonek, dzięki czemu zyskamy większą pewność, że się przyjmą. Z czasem wejdziemy na wyższy poziom doświadczenia i wówczas zaczniemy hodowlę z ziaren. Pamiętajmy, aby przed zakupem dokładnie obejrzeć sadzonkę. Powinna mieć dużo liści, intensywny kolor i napięte łodygi. Wszelkie plamki, uschnięte gałązki mogą oznaczać, że roślina jest chora.

Najlepsze naczynie na zioła

Sadzonki kupujemy zwykle w czarnych, plastikowych doniczkach, więc po powrocie do domu czeka nas przesadzenie ich lub ukrycie w innym pojemniku. Ciekawym rozwiązaniem są skrzyneczki z drewna lub metalu, które ukryją nieestetyczne doniczki. Innym sposobem są ceramiczne osłonki lub doniczki z otworami. Co istotne, każda sadzonka powinna mieć swoje naczynie i podstawkę na wodę. Ziołowa plantacja idealnie podkreśla styl prowansalski w kuchni, dlatego dobrym pomysłem będą efektowne szklane pojemniki. Rośliny w szkle należy odpowiednio przygotować – najlepiej zabezpieczyć podłoże wysypując na spód warstwę kermezytu, który pochłonie nadmiar wilgoci. Ziemię uniwersalną należy wysypać do 1/3 wysokości naczynia, następnie ułożyć sadzonki i inne akcesoria, jak szyszki czy kamienie dekoracyjne.

Pielęgnacja ziołowej plantacji

Zioła nie wymagają specjalnego traktowania, ale najlepiej ustawić je przy oknie, na parapecie lub w bliskim jego sąsiedztwie. Dzięki temu będą miały dostęp do słońca, które jest im niezbędne do wzrostu. Optymalną lokalizacją będzie południe lub wschód. Pamiętajmy, aby podczas wietrzenia przestawiać zioła w ciepłe miejsce. Warto obserwować stan wilgoci i – w razie nadmiernego przesuszenia – przestawiać doniczkę w czasie najsilniejszego działania słońca. Podobnie w czasie zimowym, kiedy doniczki z ziołami stoją w bliskim sąsiedztwie grzejnika. Należy pamiętać, że ziemia w doniczkach powinna być zawsze odrobinę wilgotna.

Materiał powstał we współpracy z portalem RynekPierwotny.pl